Mindenkiben létezik egy természetéből fakadóan legjobban hozzáillő tevékenység, melyet ideális esetben űznie kell.

2011. január 17., hétfő

Tudás...hatalom

Gondolkodott már azon, hogy milyen lenne mindenről tudni? Szó szerint mindenről.
Tudni, hogy mikor és mit csinál a szomszéd és nem csak azért, mert áthallatszik a halon. Hogy ami az évtizedek, évszázadok alatt felmerült az emberiség agyában, Ön egy csettintés alatt meg tudná válaszolni.
Szuper lenne, nem? Vagy nem?
Tényleg hasznunkra válna a sok információ? Biztos, hogy el tudnánk viselni?
Gondoljunk csak bele. Egy kisgyermek számára egy csoda a Karácsony. A Jézuska hozza a fát és a sok szép ajándékot. De amikor bemegy a téli szünet után a suliba és mesélni, hogy kapott egy pónit és hogy mennyire örül neki, egyszer csak lerombolják az illúzióit. Jönnek a kemény kisgyerekek és felvilágosítják, hogy ez nem így van. Hogy a szülök átvertek és ráadásul csodák sincsenek. Ez csak egy kis titok. A való életben azonban többel is találkozunk.
Létezik-e a Jeti? Tényleg úszkál-e Skóciában a Loch Ness-i szörny? Persze butaságnak tartjuk, hiszen hogy léteznének? De ott, ahol állítólag grasszálnak ezek a lények, az ott élőknek nagy bevételt jelent a sok turista.
Ami mostanában foglalkoztat, azok a vámpírok. Velük mi van? Ha tényleg „élnek” biztos jókat nevetnek a mostani könyveken. Lehet, hogy pár dologban stimmel, de ami biztos, hogy hála Istennek, kifogyhatatlanok a könyvírók a történetekből. Viszont ha tényleg léteznek, azt csak akkor derül ki, ha az emberiség kihal és csak ők maradnak a Földön. De ez bizony jelenleg itt a XXI században nem segít rajtunk.
Nagy talány még Isten létezése. Hiszem, hogy létezik, mert úgy gondolom jó tudni, hogy van fönt valaki, aki vigyáz ránk és akitől segítséget kérhetünk. Akinek elég hatalma van ahhoz, hogy békét és megnyugvást teremtsen.
De biztosra persze nem mehetünk. Amióta tudjuk, hogy a Föld nem lapos, azóta jobban nyitva tartjuk a szemünket és résen vagyunk, hogy: Hoppácska! Talán ez mégsem így van, hanem úgy! Ilyenkor jön a kis villanykörte a fejünk mellett.
A tudás hatalom. És felelősség is. Tudni kell bánni vele, ezt a történelem nagyjai a bőrükön tapasztalták.
Ezek a spekulációk irodalomórán ötlöttek a fejembe, amikor Sigmund Freud nézeteit hozta fel a szeretet tanárnőnk. Elképesztő, hogy mennyire meg tudja mozgatni az ember agyát egy gondolat!
Ön mit szeretne megtudni? Az 5-ös Lottó számait? Az 51 –es körzet titkait?
Gondolkozzon csak rajta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése